oficiální web města

Město Miletín je provozovatelem Muzea českého amatérského divadla, jedinečného památníku cesty českých divadelních nadšenců staletími. Divadelní muzeální expozice připomínající ochotnické divadlo nabízí unikátní sbírku malovaných opon, pokladničku, do které se sbíralo na stavbu Jiráskova divadla v Hronově i možnost vstoupit na jeviště.

Vstupte do tajemného zákulisí – oponu si tam sami vytáhnete, jeviště nasvítíte a obléknete si i masku. Uvidíte nejen již zmíněnou unikátní sbírku malovaných opon, ale i makety postav z vybraných inscenací.

Na jevišti si zkusíte obsluhu základních divadelních technických zařízení, zavzpomínáte na divadelní role nebo můžete rozpoutat bouři a krupobití. K vidění je zde také pověstný slon vysockých ochotníků a úpický anděl.

Muzeum je rozvrženo do následujících oddílů, dokládajících vývoj ochotnického divadla v naší zemi:
* Kouzelný svět divadla
* Základní prameny lidového divadelnictví
* Divadlo národního obrození
* Rozmach ochotnického divadla na přelomu 19. a 20. století
* Od divadel svítících do tmy k amatérskému divadlu dneška

Muzeum českého amatérského divadla je vizitkou divadelních tradic naší země. Podává svědectví o nejvýznamnějších událostech v jeho vývoji od počátků až do dnešních dnů. Je pravděpodobné, že se o jeho prohlídku bude zajímat nejen okruh divadelních nadšenců. Těšíme se na všechny návštěvníky.

Jak můžete muzeum navštívit?
Je třeba se domluvit s panem Milanem Lánským, telefon 739 461 994. Rád si s Vámi sjedná setkání přímo před miletínským zámkem, kde je sídlo muzea.
V sezóně jsou pravidelné prohlídky od 10 a od 13 hodin. Ale můžete se domluvit i v mimosezóně a v jinou hodinu.

Vstupné: 30 Kč/osoba
Cena je vč. DPH.